Gemeente en HSDR beginnen met aanpak vederkruid

Gemeente en HSDR beginnen met aanpak vederkruid

Het is een doorn in het oog voor velen: de overwoekerde wateren in onze wijk. Dat komt door het ongelijkbladige vederkruid dat onder andere door het leeggooien van aquaria in het water terecht is gekomen en zich prima in het Woerdense water weet voor te planten. Hieronder de brief die de gemeente heeft verspreid over de bestrijding van dit plantje:

vederkruid-page-001
Op dit kaartje kunt u zien waar de bestrijding plaats gaat vinden.

Afgelopen zomer kwamen er meldingen binnen bij de gemeente over stank, bruin water en extreme plantengroei in de watergangen in Snel en Polanen. Deze overlast is veroorzaakt door de explosief groeiende exotische waterplant ongelijkbladig vederkruid. Graag informeren wij u met deze brief wat de gemeente en het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) hier aan gaan doen.

Woekerende waterplant bedreigt waterkwaliteit
Het ongelijkbladig vederkruid is geen inheemse waterplant. Door klimaatverandering (warmere seizoenen) kreeg het vederkruid de kans om zich hier goed te vestigen, met alle negatieve gevolgen van dien.

Het woekerende ongelijkbladig vederkruid blokkeert tijdens de zomerperiode al gauw de doorstroming van water in sloten en watergangen. Inheemse waterplanten krijgen hierdoor weinig kans om te groeien. Bovendien neemt het vederkruid bij het afsterven zuurstof uit het water en stinkt enorm bij het rottingsproces. Zonder ingrijpen kan vrijwel alles in de watergang uiteindelijk sterven en de waterkwaliteit kan dan flink verslechteren. Ook neemt de kans op wateroverlast toe.

Het ongelijkbladig vederkruid is in het hele beheergebied van HDSR een erg groot probleem. Een probleem dat de komende jaren alleen maar vaker zal optreden. Vooral als we geen actie ondernemen.

Bestrijding start voor de zomer
De gemeente en HDSR slaan de handen ineen en pakken samen de bestrijding van het ongelijkbladig vederkruid op. Het beste resultaat wordt bereikt in het voorjaar en de zomer. De planten hebben dan voldoende zuurstof in zich om te kunnen drijven. De drijvende planten zijn makkelijk uit het water te halen en er blijven op deze manier zo min mogelijk resten achter.

Voor de bestrijding maakt de aannemer gebruik van de zogenoemde hydroventuri methode. Hierbij wordt de bodem van de sloot omgewoeld waardoor de wortels van de planten losraken. De planten drijven naar het oppervlak waarna ze voorzichtig bij elkaar geharkt kunnen worden om af te voeren.

Aanpak vroeger in het jaar is niet mogelijk. Bij een te vroege behandeling met de hydroventuri methode gaan de planten namelijk niet drijven. Het is dan erg lastig om de losgemaakte planten uit het water te halen. Achtergebleven delen van de planten groeien weer uit waardoor het vederkruid alleen maar meer gaat woekeren.

Verduijn baggerwerken voert de bestrijding uit in samenwerking met Bureau Natuurzorg. Op het bijgesloten kaartje kunt u zien waar het werk plaatsvindt. Voor de start van de werkzaamheden wordt u geïnformeerd over het tijdstip de uitvoering. U kunt mogelijk enige (stank)overlast ervaren. Ook volgend jaar vinden de bestrijdingswerkzaamheden plaats, omdat het vederkruid niet in een keer helemaal weg te halen is.

Exoot komt uit vijvers en aquaria
Ongelijkbladig vederkruid is te koop bij tuincentra en is door inwoners (vaak onbewust van de gevaren hiervan) uitgezet in sloten.

Om ervoor te zorgen dat de bestrijding van het ongelijkbladig vederkruid niet voor niets is, willen wij vijver- en aquariumbezitters op het hart drukken om een overschot aan (exotische) waterplanten niet in sloten te gooien, maar in de groene container. Alleen zo kunnen we problemen in de toekomst tegengaan.

Daarnaast willen wij u dringend vragen om het vederkruid niet zelf weg te halen. Door het lostrekken, afmaaien of afknippen van vederkruid gaan de planten kapot, de plantenstukjes verspreiden zich makkelijk en kunnen (elders) opnieuw uit lopen. Het resultaat is dat de planten verspreid worden over een groter gebied. En dat willen we uiteraard graag voorkomen.