Moestuin Bredius vanaf morgen weer geopend.

Moestuin Bredius vanaf morgen weer geopend.

Het ligt een klein beetje buiten de wijk. Het is maar een kort ritje op de fiets van ons verwijderd. Op de moestuin van het Landgoed Bredius zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen in volle gang. Het nieuwe schuurtje op de tuin wordt ingericht, de groentebedden worden losgemaakt, de aardbeien zijn verplant en er zijn zelfs al aardappelen gepoot. De moestuinvrijwilligers van Bredius kunnen bijna niet wachten.

Vanaf morgen, dinsdag 5 april gaat de tuin weer op vaste tijden open. Dit jaar komt de dinsdag erbij, zodat er nu op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag wordt gewerkt tussen half tien en twaalf uur.

Bezoekers kunnen van week tot week volgen hoe de groenten en bloemen boven de grond komen en hoe de indeling van de tuin wordt aangepast. De kruiden krijgen een aparte kruidentuin, rechts van het pad, en het veldje met zonnebloemen gaat wat verder naar achteren. Om sommige groenten wat eerder te kunnen zaaien krijgen ze een plekje in de broeibak. Vanwege de wisselteelt schuiven de groenten in de moestuin allemaal een veldje op.  Wisselteelt helpt onder meer bij het tegengaan van ziekten en plagen. Als planten steeds op dezelfde plaats staan worden ze daar gevoeliger voor.  Teeltwisseling past ook bij duurzaamheid, een van de kernwaarden van Landgoed Bredius.

Lekker eten

Groenten en plukbloemen worden voor een klein bedrag verkocht aan bezoekers van de tuin. We werken met een systeem van tegoedkaarten à €5. Daarop worden bestedingen afgestreept. We geven bezoekers de tip om zelf een zakje mee te brengen. De groenten worden naar keuze vers voor de koper geoogst.

dickvandoorn_8206 moestuin gec

De moestuin in het Bredius (foto Dick van Doorn)