Brief van de gemeente over de afsluiting van de steiger bij de Cattenbroekerplas

Brief van de gemeente over de afsluiting van de steiger bij de Cattenbroekerplas

Het wijkplatform heeft vandaag onderstaande brief over de afsluiting van de steiger ontvangen. De volledige brief vind je hieronder, het origineel is onderaan deze pagina te downloaden.

Afgelopen pinksterweekend zijn de steigers aan het Meer van Annecy afgesloten voor bezoekers. De sluiting was onvermijdelijk, omdat het niet mogelijk is om bij drukte 1,5 meter afstand te houden op
de steigers.

Niet iedereen begreep dit. In het verleden is regelmatig geklaagd over de steigers. Er waren dan ook mensen die dachten dat de steigers in werkelijkheid gesloten waren vanwege overlast. Dit is een misverstand. In deze brief vertellen we meer over het waarom achter het besluit. Ook vertellen we wat u de rest van het seizoen kunt verwachten.

De coronacrisis heeft ons leven op zijn kop gezet. Het gaat inmiddels beter. Langzaam worden de regels versoepeld. We genieten van de herwonnen vrijheid. Om een tweede coronagolf te voorkomen moeten we ons nog wel aan een aantal regels houden. Zo houden we 1,5 meter afstand van elkaar. De gemeente heeft als taak deze regels te waarborgen. Regelmatig worden overal in het land drukke plekken afgesloten. Ook bij de steigers aan het Meer van Annecy is het bij mooi weer steevast vreselijk druk.

In coronatijden is dit onverantwoord. Bovendien geldt dat op de steiger zelf 1,5 meter afstand niet reëel is. Daarom sluiten we de steigers ook in de komende periode steeds af wanneer we grote drukte verwachten, zoals bij mooi weer in de weekends of de vakantieperiode. Tekstborden bij de steigers stellen bezoekers hiervan op de hoogte.

Dat voor kinderen en jongeren de 1,5 meter regel versoepeld is, doet niets aan het besluit af. De openbare ruimte is voor iedereen, jong en oud. Iedereen moet daar gebruik van kunnen maken met inbegrip van de regels. In het verleden zagen we verschillende leeftijdsgroepen bij de steiger.

Het is niet mogelijk hierop te handhaven. Het kabinet vraagt iedereen zelf verantwoordelijkheid te nemen
en de 1,5 meter afstand te waarborgen. In de praktijk lukt dit niet op drukke plekken waar enthousiast gerecreëerd wordt en is afsluiten noodzakelijk.

Overigens geldt de afsluiting alleen voor de steigers. Er kan wel gebruik gemaakt worden van het gras en mag er gezwommen worden. Gelukkig heeft Woerden alternatieven. Denk aan het strand aan de Cattenbroekerplas, het zwembad of de parken. Daar is meer ruimte. In alle gevallen geldt: hou 1,5
meter afstand!

Als gemeente blijven we zo veel mogelijk met u in gesprek en betrekken u bij plannen in uw buurt. We weten dat er rond de steigers verschillende meningen zijn in de wijk. Als gemeente vinden we het belangrijk dat, ondanks de verschillen in inzichten, we met elkaar naar oplossingen zoeken.

Soms hebben we daarvoor onvoldoende tijd, omdat een snel besluit nodig is. Dat was hier het geval. Uit nood hebben we de communicatie beperkt tot het informeren via (social) media en hebben we het
wijkplatform op de hoogte gebracht.