Herstel de Inheemse Flora rond de Cattenbroekerplas

Herstel de Inheemse Flora rond de Cattenbroekerplas

Update 15-7-2021 Zie onder dit bericht een update over dit onderwerp.

“Het is u waarschijnlijk al opgevallen: langs het wandelpad rond de plas groeien sinds vorig jaar voornamelijk grassen, brandnetels, raapzaad en fluitenkruid. De oorspronkelijke inheemse flora die hier uitbundig bloeide en vele insecten, vlinders en bijen herbergde, is zo goed als verdwenen, door het niet-ecologische maaibeleid van de laatste jaren. Het doel van deze pagina is de gemeente te overtuigen dat klepelen echt niet meer kan, en over te stappen op ecologisch groenbeheer. Om de situatie van 2018 terug te krijgen. De bijen zijn in nood!”

Bewoner Astrid Somers is deze Facebookpagina begonnen om het draagvlak van de bewoners te peilen en dat mee te kunnen nemen richting de gemeente.


Update 15-7-2021

Er is weer gemaaid rond de plas.

Maar dit keer op de manier waarop het moet!

De ruigteplanten zoals de brandnetels, de grassen en het riet, en het inmiddels uitgebloeide fluitenkruid en raapzaad zijn gemaaid, maar de plekken waar nog waardevolle planten zijn opgekomen, zijn keurig omzeild. Maar we hebben ook genoeg brandnetels en distels laten staan, voor de vlinders.

Er is dus gemaaid, en dit keer niet geklepeld! Dat betekent dat de meeste insecten het overleefd hebben. En het maaisel is ook opgeruimd, zodat de bodem kan verschralen, wat ten goede komt aan de bloeiende inheemse kruiden en dus aan de insecten, waaronder de bijen en vlinders.

Hartelijk dank firma Punt en gemeente Woerden, hulde!

Als we dit nog een paar jaar volhouden, kan er weer veel minder gemaaid gaan worden omdat er dan weer vooral bloeiende kruiden zullen staan.

Door het maatwerk van deze manier van maaien hebben we een paar mooie planten kunnen behouden.

Als deze gaan zaaien na de bloei, komen ze volgend jaar terug, en hopelijk komen er de komende jaren steeds meer van de 60 verdwenen soorten terug.

Wie er meer over wil weten, kan de facebook pagina bezoeken en een bericht achterlaten:

https://www.facebook.com/HersteldeInheemseFloraronddeCattenbroekerplas