Het Baken deed met 2 Woerdense kerken mee aan de Opschoondag

Het Baken deed met 2 Woerdense kerken mee aan de Opschoondag

Dit jaar deed Het Baken met 9 enthousiaste opruimers uit de wijk voor het eerst mee aan de Landelijke Opschoondag op zaterdag 20 maart. Voorgaande jaren werd de actie alleen rondom de Kruiskerk georganiseerd, maar nieuw dit jaar was de samenwerking met Het Baken en de Opstandingskerk. In totaal zetten 43 deelnemers zich in om hun eigen leefomgeving schoon te maken.

Opschoon-ommetje in eigen wijk

Het opschonen vond, in verband met de coronacrisis, wel in aangepaste vorm plaats. De deelnemers kregen in de week voor de Opschoondag thuis materiaal aangeleverd (zoals hesjes, grijpers en handschoenen) en maakten in hun eigen wijk een opschoon-ommetje. Zo zijn verschillende buurten in Woerden en Zegveld weer afvalvrijere schoonheden en deden de deelnemers, op gepaste afstand, toch iets samen. Het ingezamelde afval werd op 20 maart ingeleverd bij de kerken en er was voor iedereen een passend bedankje, gesponsord door Jumbo Bijlsma en De Truffel.

Foto’s Christel Postma & Anno Visser

‘Je bent een held!’

De reacties van de deelnemers waren erg enthousiast en positief. Jong en oud vonden het leuk om hun eigen buurt op te schonen en meerdere mensen zijn ‘zwerfvuilambassadeur’ van de gemeente Woerden geworden. Ook vanuit de omgeving werd positief gereageerd. ‘Sommige mensen toeteren en steken hun duimen op vanuit hun auto of lopen langs en zeggen dat je goed bezig bent’, vertelt één van de deelnemers. ‘Ik kreeg zelfs een opmerking dat ik een held was! Eigenlijk is het maar een kleine moeite en het geeft veel voldoening om te zien wat je verzamelt met een uurtje prikken’.