Prettig wonen en leven in Woerdens nieuwste wijk

Prettig wonen en leven in Woerdens nieuwste wijk

Door Tymon de Weger, wijkwethouder

Al een jaar of zeven terug, voor ik wethouder werd in Woerden, viel me langsrijdend over de A12 op dat Woerden een bijzondere wijk aan het ontwikkelen was. Ik ben toen al eens gaan kijken en wat bleek? Het werd inderdaad een bijzondere wijk, gelegen op vier eilanden aan de Cattenbroekerplas. Veel woningen liggen aan de waterkant en je kun met een bootje zo de plas op varen. Sommige woningen hebben niet eens een achtertuin, maar wel een mooie vlonder aan het water. Andere huizen hebben een fantastisch uitzicht over de plas. Er werden zelfs drijvende woningen aan de rand van de plas gebouwd. Kortom, een bijzonder woonmilieu waar je – als je van water houdt – extra gelukkig van wordt!

Als wethouder heb ik een groot deel van de bouwperiode meegemaakt. Ik heb er ook allerlei lief en leed mogen delen met de bewoners. Eén van de leukste dingen om te doen – alweer jaren terug – was het planten van jonge boompjes met de schoolkinderen op boomplantdag langs de Potterskade. Wat zijn die inmiddels gegroeid… Ook heb ik vele enerverende avonden met bewoners in het Baken bijgewoond, meestal georganiseerd door het wijkplatform.

Natuurlijk is in zo’n op zich hele mooie nieuwe wijk niet alles altijd rozengeur en maneschijn. Gelukkig hebben we als gemeente in gezamenlijk overleg heel wat pijn kunnen verzachten of wegnemen. Voor de eerste bewoners was het soms wel een ding, dat veel bouwverkeer zijn weg door de wijk moest vinden. Af en toe had je zandstormen en bij regen zompige toestanden. Parkeren in de bouwstraten was niet altijd een feestje. Ook de snel groeiende stroom auto’s, met name over het Veluwemeer, gaf steeds meer problemen. Er werd te hard gereden en de roep was, om die auto’s af te remmen. Dat was nog niet zo simpel, maar na veel overleg met bewoners zijn er verkeersremmers aangebracht, die de automobilisten dwingen hun snelheid aan te passen.

Ook de steiger in de Cattenbroekerplas bij restaurant Edge werd onderwerp van gesprek. Een paar zomers geleden al weer bleek die steiger wel heel aantrekkelijk te zijn voor een grote groep jongeren. Bij zonnig weer werd de drukte daar zo groot, dat het voor de aanwonenden bepaald geen pretje meer was. Als gemeente hebben we met veel bewoners, maar ook met de jongeren daar gesproken. Uiteindelijk heeft dat geleid tot het aantrekkelijker maken van het strand aan de overkant van de plas. Het drijvende springkussen heeft veel jongeren weggelokt van de steiger naar het strand. Ik hoop van harte, dat het strand de komende jaren een nog leukere plek voor jong en oud wordt, om lekker van het zonnetje te kunnen genieten. En dat het rond de steiger blijft bij een prettig handjevol mensen die lekker genieten van zon en water.

Samen met het wijkplatform besteden we als gemeente altijd veel aandacht om plannen in en rond de wijk voor te leggen aan de wijkbewoners. Of het nu gaat om de verdere uitbreiding van de recreatievoorzieningen bij het strand, de nieuwe wijk Snellerpoort, het oplossen van de verkeersdrukte op de Steinhagenseweg of het niet doorgegane plan voor een bedrijventerrein tegen de A12 aan, we hadden altijd volle zalen en geanimeerde besprekingen. Veel bewoners van Waterrijk en Snel en Polanen zijn oprecht benieuwd naar wat er in hun woonomgeving staat te gebeuren. En gelukkig denken ze ook kritisch, maar altijd opbouwend mee met ons als gemeente. Als wijkwethouder is het voor mij altijd weer een genoegen om naar het Baken te fietsen en in gesprek te gaan met al die belangstellenden.

Inmiddels is met de laatste bebouwde kavel de wijk Waterrijk wel zo’n beetje af. Alhoewel, helemaal af is een woonwijk natuurlijk nooit. Er blijven altijd wel wensen en initiatieven om het leven in de wijk leuker en mooier te maken. Dat zal zeker de komende jaren aan de orde zijn: never a dull moment in Waterrijk! Voor goede ideeën en voor meedenken met al die plannen sta ik als wijkwethouder altijd open. Het wijkplatform trouwens zeker ook: zij zijn vaak het doorgeefluik tussen bewoners en gemeente.

Voor de komende jaren staan er een paar grote ontwikkelingen op de agenda. Denk aan de voorbereidingen voor de aanleg van een oostelijke randweg, die de Steinhagenseweg flink moet gaan ontlasten. Daar zijn we nog zeker een aantal jaren mee bezig en brengen we u graag van op de hoogte. Denk ook aan het plan van de Pretfabriek voor een recreatie-eiland aan de Cattenbroekerplas. In de Omgevingsvisie geven we aan open te staan voor het meer toegankelijk maken van de polder tussen Waterrijk en Harmelen voor fietsen en wandelen, zodat je vanuit de wijk meer ommetjes kunt maken om van de buitenlucht te genieten.

Kortom, er blijft ook in de komende jaren nog veel te doen in en om uw wijk. Ik kom u de komende tijd dan ook weer graag tegen in de wijk of in het Baken. Nog tot na de verkiezingen van volgend jaar in maart hoop ik uw wijkwethouder te mogen zijn. Daarna mag een nieuwe wethouder het stokje gaan overnemen. Ik weet zeker, dat hij dat met net zoveel plezier zal doen, als ik dat afgelopen jaren voor u mocht doen!